(Ver)bouwwerken gepland? Inname van openbaar wordt vereenvoudigd, maar wel strenger gecontroleerd
“Op vandaag is het zo dat je volgens het reglement geen vergunning nodig hebt om bijvoorbeeld een werftoilet of een zak met bouwafval op het voetpad te plaatsen. Dit wordt nu dus aangepast omdat deze soms weken tot zelfs maanden op een voetpad stonden, zonder dat hier iets aan gedaan kon worden”, schetst burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld). De nieuwe regels gaan over het innemen van het openbaar domein om de bouw, verbouwing, sloop, restauratie, renovatie of herinrichting van een pand of tuin mogelijk te maken. Voor het innemen van een parkeerplaats in de blauwe zone wordt een tijdelijke parkeerkaart afgeleverd. Tot slot valt hier ook de aanvraag van een doorgangsverbod onder, waarbij bijvoorbeeld een straat volledig moet worden afgezet.
Tarieven
“We achten deze maatregelen nodig in het kader van de verkeersveiligheid, de vrije doorgang op het openbaar domein en een tijdige communicatie met alle belanghebbenden”, stelt Defreyne. “Zo zal de stad bij ingrijpende werken zelf het initiatief kunnen nemen om bewoners per brief in te lichten op kosten van de aanvrager. Daarnaast worden alle hinderlijke obstakels zoals werftoiletten, afvalzakken of paletten aangerekend, terwijl dit vroeger enkel van toepassing was voor containers en torenkranen. Op deze manier wil de stad aannemers stimuleren om zoveel mogelijk op privaat domein te plaatsen, wat voor alle duidelijkheid gratis is en blijft.” De nieuwe maatregelen moeten ook voor een propere aanblik van de Gistelse straten zorgen. Wie op het openbaar domein bijvoorbeeld een container wil plaatsen, zal 7,5 euro per dag betalen en 5 euro per dag voor een werftoilet. Voor een torenkraan geldt een tarief van 15 euro per dag. Een parkeerplaat kost 5 euro per dag, een doorgangsverbod 10 euro per dag. Andere zaken worden berekend aan een halve euro per vierkante meter. Het aantal innames van het openbaar domein is in Gistel evenwel in stijgende lijn. Zo waren er in 2017 nog 22 innames, in 2018 gaat het over 31 en vorig jaar zelfs 51.
Zelf (ver)bouwen: op deze posten spaar je veel geld uit
Help je aannemer
Maar een klein deel van de (ver)bouwers doet echt alles zelf. Maar ook door je aannemer te helpen, bespaar je op werkuren. Hoe? Door bijvoorbeeld gevelstenen aan te brengen of stenen uit verschillende pakketten te mengen, stellingen te plaatsen, elektriciteitssleuven uit te slijpen, voegen uit te krabben, enzovoort. Er bestaan heel wat taken die je zelf vlug onder de knie hebt en waarbij je weinig mis kan doen.
Over het algemeen geldt: hoe arbeidsintensiever de werken, hoe groter de winst als je het zelf doet. Het metselwerk is zo’n kostenpost, terwijl de plaatsingskost van ramen nog geen 10% uitmaakt. Dat laat je best gewoon over aan je raambedrijf. Voor de kosten van een aannemer reken je gemiddeld op 40 euro per uur. Ook al doe je er zelf wellicht iets langer over, het aantal uren van de werken geeft je een idee van hoeveel je precies bespaart. Maak dus duidelijke afspraken met je aannemer. Zorg dat hij er rekening mee houdt in de offerte en denk aan een verzekering.
Technieken: bespaar meer dan 20.000 euro
Door de strengere eisen voor nieuwbouw en renovatie neemt de bouwkost jaar na jaar toe. Dat beseffen ook heel wat firma’s die de afgelopen jaren volop inzetten op zelfbouwpakketten. Dit zijn pakketten op maat waarmee je zelf verwarming, sanitair, elektriciteit en ventilatie kan installeren, inclusief opstart en controle door een specialist. Zo win je twee keer: je bespaart op plaatsingskosten en bent toch zeker van de kwaliteit.
Renovatie duurder dan nieuwbouw
Bij de renovatie van een bestaande woning ligt de kost van een aannemer over het algemeen hoger dan bij een nieuwbouw. Bij nieuwbouw vertrek je van een wit blad, terwijl een renovatie onvoorziene moeilijkheden kan opleveren. Een vakman inhuren is daarom vaak 30 tot 40% duurder dan bij een nieuwbouw. De kost van het materiaal en de toestellen blijft hetzelfde, dus je bespaart nog meer door bij een renovatie de handen uit de mouwen te steken.
Afwerking: volg je interesses
Voor de afwerking wegen vooral materiaalkeuzes door. Kies je eenvoudige tegels of natuursteen? Grote tegels zijn duurder in aankoop en plaatsing. En de badkamer, betegel je die volledig of alleen de douchewand? Ook hier geldt: hoe meer werkuren, hoe meer je kan besparen. Voor een idee van de plaatsingskost doe je de prijs van de toestellen maal 2. Heb je voor 5.000 euro toestellen, dan kost je badkamer minstens 10.000 euro. Besef wel dat je het werk van een vakman meestal niet van de eerste keer evenaart.
Volg je interesses. Werk je graag met hout, maak dan je eigen meubels. Doe je liever grover werk, leg dan je terras aan. Overweeg een avondopleiding, bijvoorbeeld voor vloer- en tegelwerken.
Bespaar tot 70 procent met ruwbouw
Ruwbouw en afwerking zijn elk goed voor ongeveer 50 procent van de bouwkost. Tenzij je kiest voor een heel basic afwerking of juist een heel goed geïsoleerde en luchtdichte bouwschil. Dan loopt de kost op tot 60 à 70 procent. Met andere woorden: hier valt heel wat te besparen.
Zoek daarom een architect die open staat voor je plannen en kies voor een bouwsysteem waarvoor minder vakkennis nodig is. Dragende muren uit cellenbeton kan je bijvoorbeeld makkelijker zelf opbouwen, eventueel na een korte opleiding ter plaatse bij de fabrikant.
Wees wel niet overenthousiast: zelf je ruwbouw optrekken blijft iets voor onverschrokken handige harry’s met veel doorzettingsvermogen. Ook steun van de familie is onontbeerlijk. Want een extra handje hulp is altijd welkom. En terwijl jij op de werf staat, heb je niet veel tijd meer over voor andere zaken. Kortom bij een huis bouwen komt er veel bij kijken. Wanneer u er zeker van wilt zijn dat het huis van uw dromen in perfecte stijl opgetrokken wordt, geheel naar uw wensen, dan bent u bij architectenbureau Gruwez uit Oudenaarde en Gent aan het perfecte adres
huis laten beveiligen met camerabewaking
Voor een inbraakveilige woning volstaan dubbel glas en driedubbele sloten niet meer. Dieven hebben het meer en meer gemunt op het dak. Ze maken grote gaten en slaan zo hun slag. Maryse Lahaque, werkneemster bij een warenhuis in Kortessem, maakte het mee: “Ze sneden de roofing en dakbedekking open, namen de isolatie weg en maakten het plafond kapot.” Zorg voor een goede alarm- of camerabewaking die verbonden is met een alarmcentrale. Die merkt verdachte bewegingen onmiddellijk op, waardoor je inbraken kan voorkomen.
Tuin afsluiten met schanskorven
Info over de soorten steenkorven, realisaties, nuttige info en prijs advies per meter vind … Ze passen zowel in een landelijke als een moderne tuin, vergen bijna geen … Zo heb je dus zelf in grote mate in de hand hoe je afsluiting er uiteindelijk … Tuinafsluitingen bieden u meer privacy. Neem contact op! Iin alle vormen, materialen en uitvoeringen. Perfect resultaat. Vrijblijvende offerte. Duurzaam resultaat. Ervaren tuinman. Services: Tuinaanleg, Tuinonderhoud, Opritten, Terrassen, Afsluitingen, Snoeien bomen